BODY SHAMING : SEBUAH BUDAYA YANG PERLU DIUBAH

21 Jan by Mahzan Mazlan

BODY SHAMING : SEBUAH BUDAYA YANG PERLU DIUBAH

Body Shaming tidak terhad kepada jenis badan yang gemuk dan kurus sahaja, tetapi juga meliputi semua aspek tubuh badan seperti ketinggian, warna kulit, rambut, otot badan, kecacatan, dan ciri-ciri fizikal yang lain. Percaya atau tidak, Body Shaming bukanlah sesuatu yang baru berlaku pada generasi kini, namun sudah menjadi fitrah manusia suka melihat sesuatu dari luarannya. Masakan tidak, cara tersebut lebih mudah kerana dapat dilihat secara fizikal. Sebagai contoh, jerawat biasanya dikaitkan dengan penjagaan kebersihan diri yang buruk, orang yang berlebihan berat badan dilabel sebagai malas, orang yang mempunyai tatu suka memberontak, lelaki yang tidak berotot dianggap sebagai feminin, manakala wanita berambut pendek adalah maskulin, dan lain-lain. Sedangkan pada zaman Renaissance, badan yang gempal dianggap ideal kerana melambangkan kekayaan dan status, sedangkan tubuh yang lebih langsing dianggap miskin dan kekurangan zat makanan. Mengejek fizikal seseorang sudah menjadi satu kebiasaan dalam budaya kita sehingga kita mungkin tidak menyedari bahawa komen kita sebenarnya menyakitkan dan menyebabkan seseorang hilang keyakinan diri.

Imej dan penampilan adalah perkara yang sangat sensitif bagi semua orang dari semua peringkat umur, jantina, dan bangsa. Mengkritik tubuh badan seseorang secara negatif akan memberi kesan buruk kepada aspek mental dan fizikal individu tersebut. Kesan yang paling dapat dilihat ketika seseorang sering terdedah dengan ejekan fizikal adalah mereka akan mengelak dari berjumpa dengan orang lain.

Mangsa kemudiannya akan mengalami Kebimbangan sosial, kemurungan , dan gangguan makan seperti Anoreksia Nervosa dan Bulimia. Sebilangan mungkin bergantung pada suplemen dan produk seperti produk pelangsingan, produk penjagaan kulit dan lain-lain yang boleh mempengaruhi kesihatan mereka. Akhirnya, mangsa-mangsa ini mungkin memutuskan untuk mengakhiri hidup mereka. Memetik dari The Guardian, UK, 1 dari 8 orang dewasa UK mempunyai pemikiran bunuh diri disebabkan masalah imej badan.

Sebilangan orang berpendapat bahawa menghina tubuh badan adalah cara untuk mendorong orang yang tidak bermotivasi untuk menurunkan berat badan. Mereka berpendapat bahawa pergerakan imej badan positif membuatkan fakta bahawa kegemukan adalah punca utama masalah kesihatan diketepikan. Pada tahun 2019, WHO melaporkan bahawa Malaysia, di antara semua negara di Asia Tenggara, mempunyai kadar obesiti tertinggi pada 64%.

Namun, fikirkanlah ini, apa gunanya memiliki tubuh dewa Yunani (atau dewi), ketika anda menderita kemurungan dan tidak aman? Terdapat cara yang lebih baik untuk memberi nasihat dan kritikan yang membina, dan membuli mereka untuk menurunkan berat badan pastinya bukan cara yang betul!

Menjadi seorang yang beimej badan positif boleh menjadi sangat mudah, dan bermula dari menyayangi diri sendiri dan orang lain di sekitar anda!

  1. Merima diri sendiri seadanya.Menyayangi dan menghargai fizikal tubuh badan kita akan memberi kesan yang positif kepada diri sendiri.
  2. Belajar menerima pujian.Daripada mengatakan "tidak lah" seperti yang sering dijawab apabila menerima pujian dari orang lain, katakan "terima kasih" sebagai gantinya.
  3. Belajar memberi pujian.Buat orang lain merasa yakin terhadap diri mereka sendiri juga untuk menyebarkan semangat imej badan positif. Sekiranya anda tidak mempunyai apa-apa yang baik untuk dikata, jangan berkata apa-apa sama sekali.
  4. Berhenti membuat perbandingan.Mengapa perlu membandingkan diri anda dengan orang lain, atau dengan diri anda yang lebih muda? Terimalah kenyataan bahawa setiap orang berbeza, dan seseorang itu akan berubah dari masa ke semasa.
  5. Ingin melakukan perubahanitu adalah sesuatu yang baik. Tidak mengapa untuk berubah menjadi lebih baik, ini menunjukkan betapa anda meyayangi diri sendiri, namun pastikan anda melakukannya dengan cara yang sihat dan selamat.
  6. Cari bulatan anda.Cari orang yang seing memberi sokongan dan membantu anda untuk lebih menyayangi diri sendiri dan merasa lebih yakin.

Ringkasnya, membicarakan budaya body shaming bukanlah tanda kelemahan, tetapi itu adalah tanda ketegasan. Tidak ada sesiapa yang layak diganggu karena penampilan mereka, dan kata-kata berbaur penghinaan terhadap tubuh badan tidak akan menolong mereka untuk berubah sama sekali. Perubahan harus didorong melalui inspirasi dan motivasi, bukan komen jahat dan penderaan emosi. Hentikan Body shaming!

-Lelaki (27)

"Tubuh badan awak macam perempuan"

-Lelaki (25)

"Awak kurus sangat, boleh terbang kalau angin tiup!"

-Lelaki (25)

"Badan awak macam pelajar sekolah menengah"

-Lelaki (23)

"Awak nampak tua sebab rambut awak nipis"

-Perempuan (25)

"Awak nampak macam ketupat"

-Perempuan (25)

"Awak nampak gemuk sekarang, Kurangkan berat badan!"

ms_MYMalay