“ Extreme Ironing Sport”. : Pelik Tapi Sukan Yang Menarik

8 Feb by Mahzan Mazlan

“ Extreme Ironing Sport”. : Pelik Tapi Sukan Yang Menarik

Pernah anda terfikir ?

betapa susahnya ibu anda mengosok longgokan baju di rumah anda? Sangat mencabar kan? Tapi, itu tidak cukup mecabar unruk sekumpulan orang ini.
Betapa susahnya ibu anda mengosok longgokan baju di rumah anda? Sangat mencabar kan? Tapi, itu tidak cukup mecabar unruk sekumpulan orang ini. Pernahkah anda terdengar tentang “ Extreme Ironing Sport”. Extreme ironing sport atau lebih dikenali sebagai “EI extreme”dimana pemain akan membawa mengosok baju mereka dan membawa ke satu tempat yang ekstrem sperti di cerung bukit.
about Extreme Ironing Sport?
Extreme Ironing or more known as EI extreme sport.
To play this extreme sport people will take ironing boards
and iron items of clothing to remote locations such as clift.

Sukan ekstrem inin adalah sukan yang merbahaya terbaharu yang mengabungkan elimmen yang mencabar dan ekstrem yang dilakukan di kawasan luar dengan rasa kepuasan mengosok baju secara ekstrem. Tarikan sukan ini adalah tempat aktiviti itu sendiri. Tempat untuk aktiviti ini akan selalu membawa kita di ke tempat yang tidak diduga contohnya cerung bukit , laut , mengosok baju sambil menunggamg kuda , dan mengosok sambil melakukan “sky diving”. Tidak MAsuk akal bukan? Perkara yang membuat pihak media minat terhadap sukan ini adalah kerana ia sering dipersoalkan adakah sukan ini tegolong dalam golonngan sukan ataupun tidak. Ia sering menjadi bahan jenaka di serata tempat.

Sukan ini mendapat perhatian pada tahun 2003 selepas sebuah documentary bertajukSUkan Lasak Takanan Untuk Kejayaan, diterbitkan untuk Britain’s Channel 4 by Wag TV. Program tersebut mengikuti pasukan Bristish yang memenangi pingat gangsa dan emas pada kejohanan Extreme Ironing World Championaship yang pertama di Jerman. Sebuah kisah lagi adalah dimana persaingan diantara EIB (Extreme Ironing Bureu) dan kumpulan pemisah yang disebut Urban Housework yang berusaha mewujudkan sukan ekstrim mereka berdasarkan pembersihan vakum. Filem ini kemudiannya ditayangkan di National Geographic Channel.

Fakta Menarik Tentang Extreme Ironing Sport

  1. Kejohanan Extreme Ironing World diadakan pada tahun 2002 di Valley. Bavaria di Britain. Kejohanan pertama tersebut dimenangi oleh GB1 (emas) dan GB3 (gangsa) dari Great Bri
  2. Permainan Cello Ekstrim mendapat inspirasi daripada sukan Extreme Ironing dimana mereka bermain alat muzik dengan secara keras dan tidak ramah.
  3. Pada 10 Januari 2009, rekod bilangan manusia mengosok di dalam air dipecahkan oleh sekempulan pasukan seramai 128 penyelam. Diatara mereka, kesemua 86 penyelam disetrika secara serentak selama 10 minit di Pusat Penyelaman dan Aktiviti Nasional.
  4. Tony Hiam, Individu yang mengenalkan Extreme Ironing , dia mendapat idea dari adik ipar lelakinya John Stater,. Yang biasa mengosok baju di dalam khemah semasa aktiviti perkhemahan.

ms_MYMalay